Activiteiten

Zowel grote als kleine kinderen kunnen zich uitleven in onze op maat ingerichte leef- en buitenruimtes. Naast vrij spel wordt er dagelijks gestimuleerd om aan activiteiten of een geleid aanbod deel te nemen naargelang de interesses van elk kind. We werken rond algemene interessegebieden die aansluiten bij de leefwereld van de kinderen én prikkels en nieuwe uitdagingen geven, gekoppeld aan de interesses die we opmerken bij de kindjes. Zo geven we elk kind de kans om zich maximaal te kunnen ontplooien.

Het begeleid (leren) spelen ondersteunt het komen tot beter vrij spel. Het kind ontleent er nog meer plezier aan, gaat op verkenning, speelt intens en het helpt in zijn of haar ontwikkeling.

Aspecten die tijdens een geleid aanbod gestimuleerd worden, zijn: de grove en fijne motoriek, de zintuiglijke ontwikkeling, de verstandelijke ontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling, taal en communicatie en zelfredzaamheid. Door een combinatie van deze ontwikkelingsdomeinen te maken, komen alle ervaringsgebieden aan bod. Dit zijn ‘Ik en de ander’, ‘Lichaam en beweging’, ‘Communicatie en expressie’ en ‘Verkennen van de wereld’.

Activiteiten zijn sterk procesgericht. We gaan op ontdekking en experimenteren. We gaan op onderzoek en spreken al onze zintuigen aan. Er ontstaan verschillende mogelijkheden, er zijn verschillende materialen voorhanden. De wereld wordt intensief waargenomen, verbeeld, onderzocht, en beleefd. Gevoelens, ervaringen en ontdekkingen die daarbij worden opgedaan worden op eigen wijze omgezet in een product, in kennis of in een (kunstzinnige) uiting. Het resultaat? Het beleven van de wereld, vol enthousiasme en met pretlichtjes in de ogen, bij kinderen en medewerkers.

Elke vestiging van Paboes heeft een buitenruimte met heel wat (natuur)beleving die dagelijks benut wordt. Het draagt bij aan de ontwikkeling van hun sociaal-emotionele, cognitieve en motorische vaardigheden. Een uitdagende omgeving prikkelt de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen. Al spelenderwijs leren kinderen omgaan met (verantwoorde) risico’s, wat hen meer zelfvertrouwen geeft. Door de variatie in de omgeving en de seizoenen leren kinderen omgaan met veranderingen  in hun leefomgeving en leven. Dit maakt hen weerbaarder in onze sterk veranderende wereld. Bovendien worden kinderen die veel buiten zijn minder vaak ziek en ze kunnen zich beter concentreren en ontspannen. Voor kinderen bestaat slecht weer niet, het is gewoon een andere, verwonderende beleving.

Een greep uit ons activiteitenaanbod kan je hier vinden.