Ziekte en gezondheid

De infectieklapper van Kind en Gezin wordt gehanteerd om te bepalen of een kind dat aan een bepaalde ziekte lijdt, al dan niet in de kinderopvang wordt toegelaten.

Licht zieke kinderen kunnen terecht in het kinderdagverblijf, indien de toestand niet aanhoudt (langer dan 2 dagen). Indien dit wel het geval is, kunnen we vragen om een doktersbezoek en brengen de ouders een verklaring van de dokter mee.

Als een kind in de loop van de dag ziek wordt, nemen we contact op met de ouders om het verdere dagverloop te bespreken. Wij contacteren altijd de ouders van een kindje met koorts (38.5°), vooraleer we een koortswerend middel toedienen (1 dosis maximum).

Medicatie wordt bij voorkeur thuis gegeven (‘s morgens en ’s avonds). Indien de medicatie in het kinderdagverblijf toegediend wordt (wanneer dit 3 of 4 maal per dag is), vragen wij een voorschrift van de dokter met een duidelijke hoeveelheid van toediening en de vermelding van de naam van het kind. Voor homeopathische middelen of geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn, is eveneens een doktersvoorschrift vereist. Hoestsiroop dienen we niet toe in het kinderdagverblijf omdat dit een slaapverwekkende invloed heeft op de kinderen.

In het heen- en weerboekje zullen wij telkens de datum en het tijdstip van toediening vermelden.

Oprechte en eerlijke communicatie is het sleutelwoord om je kindje in de beste omstandigheden op te vangen en om samen te bekijken of alternatieve opvang nodig is.

* Uitzondering: coronamaatregelen uitgevaardigd door Kind en Gezin.